Evolutionen
Överallt där människor äter ursprunglig föda, den som vi evolutionärt är anpassad till, håller man sig frisk och normalviktig. Alla levande varelser, inklusive människan, är anpassade till en bestämd föda. Bra ordning för att inte konkurrera om födan.
Vi är samma biologiska varelse som för 200 000 år sedan, då vi var jägare, fiskare och samlare. Vi åt allt på djuret - muskler, fett, inälvor, benmärg. Ingenting förspilldes. Mest åtråvärt var fettet. Därför kunde vi som fett-förbrännande varelser springa ikapp våra gräsätande villebråd (numera äter vi nästan bara musklerna på djuret och de skall helst vara magra). Fisk, med sina omättade fettsyror, var viktigt. Kolhydrater, däremot, var en bristvara. Nötter, bär och sura frukter kunde bara ätas under säsong i tempererade zoner. Dagens förädlade, söta frukter existerade inte. Vi levde i huvudsak på fett och protein.
Om man undgick att dö av virus, bakterier, svampar och/eller i olyckor levde man till hög ålder och dog frisk. Allt talar för att vårt moderna sjukdomspanorama är kostrelaterat. Första spiken i kistan kom för 8 000-10 000 år sedan när vi började odla. Vi blev kortare och medellivslängden sjönk. Nästa spik i kistan kom med industria-liseringen och raffinerade kolhydrater med det vita mjölet och sockret. Dödsstöten kom på 1950-talet med Ancel Keyes och hans falska men lättsålda hypotes om mättat fett som orsak till hjärt- och kärlsjukdomar. Då bröt den stora fettskräcken ut, som fortfarande underhålls av Livsmedelsverket, dietister och större delen av den medicinska expertisen (till exempel Claude Marcus, Stefan Rössner och Ulf Bohman). Hjärtsjukdomar, dia-betes, Alzheimer, nervsjukdomar, tarmsjukdomar, ögonsjukdomar, övervikt samt muskel- och ledsjukdomar ökar lavinartat.
Medicinsk vetenskap
Med kunskaper i cellbiologi, medicinsk kemi, fysiologi och endokrinologi kan man förklara varför vi behöver fett och protein och varför vi inte ostraffat kan äta det som vi inte är evolutionärt utvecklade för - växtoljor, margarin och raffinerade kolhydrater.
Sunt förnuft och nutidshistoria
Tänk på vad mormor och morfar och deras generationskamrater åt och jämför med deras kroppskonstitution. Eller titta på ett gammalt skolkort innan fettskräcken satte in. Fundera också över hur man kan komma på något så absurt som att mättat fett, som vi till stor del består av och som är förutsättningen för att vi överlevt som art, plötsligt på 1950-talet blev hälsovådligt.
Är det rimligt att vi utför 50 fetmaoperationer i veckan och att 10000 personer står i kö? Är det rimligt att diabetesinsjuknandet har trefaldigats sedan 1980-talet? Borde inte våra medicinska och hälsovårdande myndigheter dra några slutsatser av kostrådens fullständiga haveri?
Vetenskapliga belägg
1972 skrev den engelske näringsfysiologen John Yudkin boken om socker ”Pure, White and Deadly”. Han blev krossad av socker-industrin och fetthypotesens Ancel Keyes. Claude Marcus, Stephan Rössner och Livsmedelsverket har länge hävdat att det finns tusentals studier som stöder att man blir fet av fett och att mättat fett orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. På upprepade krav från sina kritiker presenterades slutligen en lista på 72 studier på Livsmedelverkets hemsida. Listan granskades av 12 namnkunniga läkare och forskare och resultatet publicerades i Dagens Medicin. Artikeln avslutades: Det är dags för ansvariga makthavare att besluta om att livsmedelsverket omedelbart bör upphöra med att ge kostråd till allmänheten och överlåta frågan till folk med klinisk erfarenhet och adekvat vetenskaplig utbildning. Symtomatiskt nog, tog inte Läkartidningen in artikeln och gammelmedia var tyst.
http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml
Om ni vill ha vetenskapliga studier som stöder att fet kost är bra för vikt och hälsa, delar jag gärna med mig av 59 exempel.
Margareta Lundström
fredag 27 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar