lördag 17 september 2011

Vad har Du i påsen Scan?

Fick mig en tankeställare i sommar om innehållsförteckningar och om vad livsmedelsindustrin får oss att svälja och hur lätt de kommer undan genom att gömma sig bakom det tandlösa Livsmedelsverket. Upptäckte också att de har förljugna hemsidor och uppträder arrogant mot sina kunder.
Bakgrunden är ett kvarglömd paket djupfryst pyttipanna, 1000g, i min frys på landet.

Jag läste på påsen, Scans Favoritpyttipanna ”bara 5 % fett.”
Läste vidare
Näringsvärde per 100g
Energivärde 550kJ eller 130 kcal
Protein 5g
Kolhydrat 17g
Fett 5g


Det blir 27g/100g.
Eller 270 gram på en enkilospåse. Vad består de resterande 730 grammen av?

Så läste jag innehållsförteckningen:
Kokt potatis, svenskt nöt och griskött, lök, potatismjöl, salt, margarin (vegetabiliskt fett salt och arom) jästextrakt, citrusfibrer, animaliskt protein av nöt och gris, socker, paprika, kryddor, köttarom, druvsocker, vitlök, selleri, stabiliseringsmedel E450,E 451, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250.

Jag skrev till Scan och frågade vad de 730 grammen utgjordes av,
vad jästextrakt var för någonting och varför man hade socker i pytten.
Efter en tid blev jag uppringd av en dam från Scan som uppgav att den som egentligen kunde svara på dessa frågor var på semester, men hon kunde ändå säga att jästextrakt bara var vanligt bagerijäst. Socker tillsatsen var en följd av paneltesternas preferenser och kombinationen socker och drusocker hade utfallit väl i dessa tester. De 730 grammen kunde vara ”mycket olika saker ”. Så frågade hon mig varför jag ville veta detta!
Efter en tid skrev jag ytterligare ett mail där jag ville ha förklaring på alla de ingredienser som jag markerat med tjock stil i innehållsförteckningen ovan. Jag krävde skriftligt svar. Jag skrev också, för att vara ärlig, att jag tänkte publicera svaret. (Det är det jag gör nu.) Om de inte svarade mig så skulle jag själv försöka lista ut vad det var för ingredienser och vilket syfte jag trodde att de tjänade i pytten.
Veckorna gick och jag skrev ett nytt mail och undrade om de tänkte svara mig. Ytterligare veckor gick och jag tog telefonkontakt. Man visste genast vem jag var när jag presenterade mig. Man hade inte tänkt svara på mina frågor eftersom man ansåg att man redan svarat vid vår första telefonkontakt. Återigen frågade man varför jag ville veta och var jag skulle publicera det. När jag insisterade på skriftligt svar så svarade man att man skulle ta upp det till diskussion.

Strax efter fick jag följande mail från SCAN:

Under "ingredienser" finns all information om vad favoritpytten innehåller. I övrigt är det ett recept som är företagets. Vi följer helt livsmedelsverkets lagar.

Med vänliga hälsningar
Mona Engblom Krömer
___________________________
Matforum
Scan AB



Så här står det på Scans Hemsida:
Har du frågor kring våra produkter, Scankökskonceptet eller våra mervärden vill vi att du hör av dig till oss! Vår kunniga personal är tillgängliga kontorstid och svarar snabbt på förfrågningar.
….vidare kan man läsa : Scan är ett av Sveriges mest omtyckta varumärke och förknippas med svenskt ursprung, trygghet och kvalitet. Genom vårt arbete från gård till bord har vi unik kontroll över djuromsorg, miljö och kvalitet


Jag kan tillägga att Scans Favoritpyttipanna inte längre finns upptagen i produktpresentationen på deras hemsida.

Här kommer min tolkning av ingredienserna i Scans Favoritpyttipanna:

De 730 grammen

Mycket bör bestå av vatten med tanke på de vattenbindande ingredienserna, potatismjöl, citrusfiber och stabiliseringsmedel.

NÖT OCH GRISKÖTT

Om det handlar om helt kött, så innehåller det ju både fett och protein. Om det är en processad produkt kan den innehålla sin arsenal av tillsatser. Eftersom SCAN inte svarar får man gissa på en processad produkt.

POTATISMJÖL
80 % kolhydrater 16 % vatten näring 0

MARGARIN
Scan är ett livsmedelsföretag som säljer och bearbetar animaliska produkter. Man måste ha tillgång till ister i överflöd med naturliga D-vitaminer och andra nyttiga ämnen. Har man inte förtroende för sina egna produkter? Varför använder man margarin? Varför använder man en växtolja som måste importeras från tropiska trakter, som måste genomgå en brutal process för att imitera den äkta varan, smör. Som måste färgas för att dölja den motbjudande färgen. Som måste deodoriseras för att dölja lukten. Som med hjälp av kemikalier skall fås att förenas med vatten. En produkt innehåller inflammationsdrivande omega - 6 fettsyror och syntetiska D-vitaminer och farliga kemikalierester som hexan och som består av 50 % vatten? Att beskriva margarin som (vegetabiliskt fett salt och arom)är verkligen ett understatement. Det förstår ju minsta barn att detta hälsovådligt.
http://www.gunnarlindgren.com/margarinframst-SLV-2.pdf


JÄSTEXTRAKT

Muntligt enl. Scan: Smakförstärkare bestående av rostat bagerijäst. Innehåller naturlig glutamat!
Enl. Livsmedelsverket:
Jästextrakt framställs från jästsvampar och har ett högt innehåll av glutamat (E621) och puriner (E626). Används som smakförstärkare. Jästextrakt är ingen tillsats utan en ingrediens. Kontakta företaget om du vill veta varför de tillsätter jästextrakt i pyttipannan.
Med vänlig hälsning
Helena Nordenfors
Upplysningen, Livsmedelsverket
Puriner är ämnen som det finns mycket av i proteinrika livsmedel, som t ex kött. Om man lider av gikt bör man begränsa intaget av puriner, men inte annars.
Vänliga hälsningar
Åsa Brugård Konde

Upplysningen, Livsmedelsverket
Per telefon enligt Åsa Brugård Konde
E 626-E636 är alla puriner

Enligt Handbok för den kräsne konsumenten är
E-626-635 ämnen som bör undvikas av barn, ungdomar, och personer som lider av gikt, njurbesvär, eller, med symtom som kräver undvikandet av puriner (aromatiska kväveföreningar). Dessa ämnen kan även orsaka svåra allergiska reaktioner. E 626-E635 är nästan alltid tillsatt i mat som även innehåller 620-625. Se nedan

E 621 MONONATRIUMGLUTAMAT
Enligt Handbok för den kräsne konsumenten
Smakförstärkare som innehåller PFGA(Process Free Glutamic Acid) som många människor har svårt att tåla. Smakförstärkarna är mycket vanliga i både mat och i snacks. Tillverkarna hävdar att glutaminsyra finns naturligt i många av de varor vi äter. Men den naturliga är en bunden föroreningsfri glutaminsyra som vår kropp känner igen och kan bryta ner, medan den som blandas i som smakförstärkare är en förädlad, isolerad och fri och obunden glutaminsyra som är helt främmande för vår kropp. Ämnet kan orsaka ADHD-liknade reaktioner hos barn, ätstörningar, fetma, fosterskador, hjärnskador, ”Chinese Restaurang Syndrome”, kramper, depressioner, personlighetsstörningar, fibromyalgi, inlärnings- och minnessvårigheter, glaukom (grön starr), ögonskador, hormonstörningar, förhöjt blodsocker, aggressioner, leverskador, stroke, svår huvudvärk (migrän), svåra allergiska reaktioner, främst röda utslag, yrsel, epileptiska anfall om man är epileptiker, reproduktionsstörningar och sterilitet, skador på näthinnan, astmaattacker, ångest, ansiktssvullnader, endokrina störningar (hormonstörningar) och stickningar i armar och fingrar. Ämnet är även nervcellsförstörande. Glutamaterna hör till de farligaste tillsatserna vi kan hitta i mat. Livsmedelsverket har inte visat något intresse att förbjuda ämnet utan menar att det får användas i alla livsmedel som får innehålla tillsatser. I dag är det industrin själv som tar bort ämnet.

CITRUSFIBRER
Utdrag ur försäljarens marknadsföringsdokument : [……….]Används för att ersätta fett. Vattenhållande fibrer som ger en len känsla i munnen. Citrusfibrer efterliknar fett på ett mycket effektivt sätt utan påverkan på smak, volym eller textur. På grund av dess förmåga att utvidga sig så kan fibrerna binda en stor volym vatten. Det blir kostnadsneutralt eller ger en kostnadsreduktion i förhållande till en helfett alternativ. Kan ersätta upp till 50 % av fett i de flesta blandningar. Erbjuder en fettfri eller fettreduktions lösning. […]
http://www.fiberstar.net/article2.html

ANIMALISKT PROTEIN AV NÖT OCH GRIS
Ser inget annat skäl till detta än att man inte har några riktiga råvaror i sin Favoritpyttipanna

SOCKER
Enl. Scan : Smakpaneler avgör.
Näring 0, ger sockerberoende, förstör vår uppfattning om hur mat skall smaka. Syfte?

KÖTTAROM
Ser inget annat skäl till detta än att man inte har några riktiga råvaror i sin Favoritpyttipanna

DRUVSOCKER

Näring 0, här smyger man ner socker igen i form av ett snabbt blodsockerhöjande sockerart och således insulinstimulerande och fettuppbyggande. Vi har lärt oss att ingrediensernas mängd skrivs i fallande ordning på innehållsförteckningarna. Många vill inte ha socker i maten och tittar efter sockerinnehåll. Här har man delat upp socker i två olika delmängder. Då hamnar socker längre ner på listan. Alltid lurar det någon. Men frågan kvarstår varför socker?

STABILISERINGSMEDEL E450 E451
Enligt Handbok för den kräsne konsumenten

Natrium-Kalium- och Dikaliumdifosfat
Pentanatrrium- Kalium- och Kalciumpolyfosfat
Vanlig stabiliserings och förtjockningsmedel som misstänks orsaka njurskador, störnigar i matsmältningsenzymerna och tarmstörningar. Ämnet kan även försvåra kroppens förmåga att ta upp mineraler.

ANTIOXIDATIONSMEDEL E300
Syntetisk C-vitamin. Inte jämförbart med naturlig C-vitamin. Vanligen Utvunnet ur genmodifierad majs!

KONSERVERINGSMEDEL E 250
Enligt Handbok för den kräsne konsumenten

Kaliumnitrit. Ett av våra vanligaste konserveringsmedel i kött- och charkprodukter och räknas som ett av de tveksammaste. E 249 och E252 används även som färgämne. Förutom svåra allergiska reaktioner misstänks E249-E252 kunna orsaka cancer, förgiftning, fosterskador, tumörer, genetiska skador, och blodsjukdomen methemoglobinemia. Dessa konserveringsmedel används främst för att mycket farliga bakterier som t.ex. Clostridium botulinum inte skall bildas i vår mat. Många länder har charkprodukter utan nitriter och nitrater. Miljontals ortodoxa judar t.ex. äter charkprodukter som inte innehåller E 250, utan att drabbas av problem.

Bon apétit

Margareta

Källor
Scan
Handbok för den kräsne konsumenten
www.utbildningscenter.se
http://www.aktavara.org/
Livsmedelsverket
http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx

2 kommentarer:

  1. Tusen tack Margaretha! Väldigt intressant. Fantastiskt arbete du gör. Önskar så att fler läser detta och jag menar då inom min familj. Ett barnbarn skall nu till psykolog och även utredas för ADHD...Jag är så ledsen för det är inget sådant. Han har gluten och mjölkprotein allergi, även lillebror som heller inte tål ägg och maltodexin(tror det heter så). Jag äter sedan 3 år LCHF och har blivit av med min diabetes typ 2 samt gått ner 27 kilo. Jag vet att barnbarnen får fel mat. Deras mat är väldigt kolhydrats rik....och det är dietister och läkare som föreskriver detta. Till saken hör att barnens mamma är min styvdotter och hon har själv stora problem med sitt humör, så jag går alltid varsamt fram. Däremot så är hon lite nyfiken och frågar ibland om maten...Usch, detta är inte roligt.Nu fick jag pratat av mej lite...Tack än en gång!!!
    KRAM eva-britt

    SvaraRadera